---

RabCoffe A kávé rabja lettem!

---

A+ A A-

Italok

A legfinomabb kávéfajták és elkészítésük.
 

Mi a különbség a ,,latte" és az ,,au lait" kávék közt, vagy miben különbözik egy cappuccino és egy macchiato? Hogy legközelebb a kávézóban tudd melyik kávé ital mit tartalmaz, ismerd meg a legfontosabb kávéfajtákat és elkészítési módjukat!

 

 

 

 

 

Eszpresszó

Egy erős, sötét, koncentrált kávé, mely eredetileg Olaszországból származik. Neve gyors, egyadagos elkészítési módjára utal.

Egy jól elkészített eszpresszó általában gazdag textúrájú, erős, keserédes ízű, tetején pedig aranyszínű sárgás hab van. A legtöbb kávé italnak egy vagy több adag eszpresszó az alapja.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 




Lungo
A közkedvelt ,,hosszú" kávé gyengébb mint az eszpresszó, általában szimpla vagy dupla adagban szokták kínálni. Míg a normál eszpresszó 18-30 másodperc alatt fő ki és 25-30 ml, a hosszú kávé főzési ideje dupla ennyi és mennyisége is 50-60 ml.

A tévhitekkel ellentétben nem forró vízzel van hígítva, csak egyszerűen több ideig van kifőzve.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Caffé latte
Egy olasz eszpresszó alapú ital, mely gőzölt tejjel van könnyítve. A tetején tejhab van, melyen különböző formák alakíthatóak ki - például szív vagy páfrány levél (a latte art a kávé habfelszínén létrehozott különböző dekoratív mintákkal foglalkozik).

Összetétel: egyharmada eszpresszó, kétharmada meleg tej, kb. 1 cm-es tejhab a tetején


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Café au lait
Ez nem más, mint a népszerű francia tejeskávé, mely hasonló az olasz ,,caffé latte"-hoz, a spanyol ,,café con leche"-hez vagy a német ,,Milchkaffee"-hoz, de a tej és kávé közti arányok eltérnek.

Összetétel: 1 rész forró kávé, 1 rész gőzölt tej



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Cafe Macchiato
A macchiato egy eszpresszó alapú kávé kevés tejjel. Az olasz elnevezése ,,megjelölt kávé"-t jelent, ez a jelölés pedig arra a néhány csepp habosított tejre utal, melyet a kávéra öntenek. A többi kávé fajtához viszonyítva a macchiato áll a legközelebb az eszpresszóhoz.

Összetétel: a kávé tej aránya megközelítőleg 4:1



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Cappuccino
Ez a kávé alapú ital is eszpresszóból és tejből készül, tetején tejhabbal. Általában 15-20 dl-es csészében szolgálják fel. A cappuccinot tartják az egyik legeredetibb eszpresszó italnak.

Összetétele: egy rész eszpresszóhoz adjunk azonos mennyiségű habosított tejet, a tetejére pedig kb. 1 cm-es tejhab kerül. Annyi különbség van a cappuccino és a francia tejeskávé közt, hogy utóbbira nem kerül tejhab.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Americano
Ez egy Egyesült Államokban népszerű kávéfajta, mely lényegében egy forró vízzel hígított sima vagy dupla eszpresszó, melyet eredetileg tej nélkül szolgálnak. A kávét kifőzzük, majd forró vizet öntünk hozzá és elkeverjük.

Összetétele: 1/3 eszpresszó, 2/3 forró víz




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ír kávé
Egy koktél kávé fajta, mely ír whiskey-vel és cukorral van készítve, a tetején sűrű tejszínnel. Az eredeti receptben a tejszín nincs habbá verve, de ma már sok helyen a tejszínhabos formával találkozhatunk. Finom téli ital, a forralt bor nagyszerű helyettesítője lehet.

Összetétel: 200 ml eszpresszó, 50 ml ír whiskey, barna cukor, tejszín(hab)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Jeges kávé
Több módja is létezik a jegeskávé elkészítésének. Egyik módszer, hogy a kávét rendesen kifőzzük, majd lehűtjük, de ez keserű ízű terméket eredményez. Ezért a legfinomabb jegeskávék hideg főzési technikával készülnek, így a kávé nem veszít aromájából.

Összetétel: 1 rész hideg főzött kávé, 1 rész cukrozott sűrített tej, jégkockák.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Bécsi kávé
Egy népszerű tejszínhabos kávéfajta, melyet erős fekete kávéból és tejszínhabból készítünk. Hagyományosan a bécsi kávéba nem kerül sem tej, sem cukor, hisz mindkettőt helyettesíti a tejszínhab. A tejszínhabra csokoládéreszelék kerül.

Összetétel: sima vagy dupla eszpresszó, tejszínhab, csokoládéreszelék



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Latte macchiato
Az egyik legnépszerűbb kávéfajta egyike, olaszul ,,foltos tejet" jelent. Ebben az italban a tej játssza a főszerepet, ezt ,,foltosítja" össze az eszpresszó. A cafe latte-val ellentétben, itt a tej sokkal habosabb. Az igazi latte macchiato úgy van elkészítve, hogy a habos tej és kávé külön réteget képezzenek, természetesen az egészet átlátszó pohárban szolgálják fel.

Összetétel: 4 rész habosított tej a pohár aljára, 1 rész eszpresszó, a tetején tejhab.


Facebook Követés

Ők is nálunk kávéztak!

Legközelebbi események

Nincsenek események

Eseménynaptár

Február 2019
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Hírek - Helyszínek


  • Vendel-Napi búcsú Magyarlukafa 2015.
  • Bicsérd - Burgonyafesztivál 2015.
  • Nemzetközi Harcászati és Military Fesztivál 2015.
  • 3. Magyar Kézműves Sörök Fesztiválja 2015
  • VIII. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál - Agárd 2015
  • VIII. Mezőgazdasági és Kertészeti Expo - Székesfehérvár 2015
  • Tavaszi Zsongás - Kertvárosi Nőnap 2015
  • Pécsi Csokoládé Karnevál 2015
  • Bicsérd - Burgonyafesztivál 2014.
  • FEZEN 2014.
  • Kakasfesztivál Mozsgó 2014.
  • Somogybabod Off-Road Fesztivál 2014.
  • VII. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál Agárd 2014
  • Mohácsi Busójárás 2014

Időjárás

Partnereink